Oecumenische Basisgemeente Apeldoorn

Agenda

feb
28
vr
Hemels Gezang @ Gebouw van de Doopsgezinde gemeente
feb 28 @ 20:00 – 21:30

Komende vrijdag 28 februari bent u van harte welkom bij Hemels Gezang, vanaf 20:00 tot ongeveer 21:30 uur aan de Paslaan 6 in Apeldoorn.
Hemels Gezang is een bijzondere muzikale bijeenkomst. Onder leiding van Yvonne Scheepsma en met Frits Feldbrugge aan de piano zingen we samen eenvoudige maar prachtige eenstemmige en meerstemmige liederen (mantra’s). Door de gezangen vele malen te herhalen werken ze als “balsem voor de ziel”. Tussendoor zijn er meditatieve stiltes.

mrt
1
zo
Viering maart over Kunst en religie @ Gebouw van de Doopsgezinde gemeente
mrt 1 @ 10:00 – 11:00

De viering van maart heeft als thema ‘Treffen religie en kunst elkaar’ en wordt voorbereid door Corrie van Ravensberg, An van den Berg en Hilde Visser.
Kunstenaars putten van oudsher inspiratie uit religieuze tradities, of ze verzetten zich ertegen. Religie heeft de taal van kunst nodig.

In het drieluik religie: poëzie, kunst, muziek, zal deze viering het licht doen schijnen op kunst. Veel kunstenaars laten zich, ook in deze tijd, inspireren door religie. In alle godsdiensten komen we kunst tegen. De voorbereidingsgroep liet zich inspireren door een kleine kapel in Zuid-Limburg. Op een uitermate sombere dag togen ze naar Lemiers en werden vrolijk van de cobra-achtige beschilderingen

 

mrt
5
do
Lezing Engelen in de kunst @ Gebouw van de Doopsgezinde gemeente
mrt 5 @ 20:00 – 22:00

Op donderdag 5 maart organiseert De Groene Hoed een lezing, aanvang 20.00 uur in het gebouw van de Doopsgezinde Gemeente, Paslaan 6 in Apeldoorn.
De Groene Hoed is een samenwerkingsverband van Doopsgezinde gemeente, Regentessekerk, Lutherse gemeente en Oecumenische Basisgemeente.

De lezing Engelen in de kunst wordt verzorgd door kunsthistorica Marian van Caspel. In 1988 was zij medeoprichter van de Kunsthistorische Leergangen Utrecht. Tot 2008 gaf zij er leiding aan. Vanuit haar bedrijf ‘Kunst in verbinding’, opgericht in 2011, geeft zij lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst.

Door de eeuwen heen zijn engelen, in al hun verschijningsvormen, een geliefd onderwerp in de kunst. Het woord ‘engel’ is afgeleid van het Griekse angelos, dat boodschapper betekent. Met hun vleugels bewegen engelen zich vrij tussen onze wereld en ‘de andere wereld’: de hemel of de geestelijke wereld. Toch werden zij in de kunst van de eerste eeuwen van het christendom zónder vleugels afgebeeld. Deze zouden immers te veel hebben doen denken aan de gevleugelde hemelfiguren uit de profane Grieks-Romeinse cultuur. Een ander punt is dat engelen officieel geslachtloos zijn, maar ook hiervan wordt in de kunst afgeweken. Vanouds her worden engelen ingedeeld in negen groepen. Een mozaïek in het baptisterium van de San Marco in Venetië én een mandala van de middeleeuwse mystica Hildegard van Bingen geven inzicht in de hiërarchie van deze engelengroepen. De ‘gewone’ engelen en de aartsengelen staan onderaan in deze hiërarchie. De aartsengel Raphael, krijgt, tenslotte, speciale aandacht in deze lezing.

U wordt vanaf 19.30 uur ontvangen met een kopje koffie of thee. De lezing begint om 20.00 uur en in de pauze kunt u een drankje drinken. De entree bedraagt €5, inclusief koffie en drankje.

mrt
20
vr
Basisvergadering maart, met Dirk de Wachter @ Gebouw van de Doopsgezinde gemeente
mrt 20 @ 20:00 – 22:00

In het Na-de-pauze-gedeelte maken we kennis met psychiater Dirk de Wachter en zijn ideeën over ‘engagement’.

Engagement is een verhaal over zingeving en verbondenheid voor ons allemaal. De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter is een graag geziene gast in de media en als hij ergens spreekt, is de zaal stijf uitverkocht. We staan volgens hem op een kruispunt als westerse mens. Op deze manier kunnen we niet verder. Onlangs publiceerde De Wachter zijn boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ waarin hij, op een rake manier, uiteenzet waarom we niet moeten streven naar geluk, maar naar zingeving en verbondenheid.
Tegenlicht-redacteur Tom Reijner reisde af naar het Vlaamse Kortenberg voor een gesprek in zijn behandelkamer in het psychiatrisch ziekenhuis aldaar. Want hoewel De Wachter zich graag mengt in het publieke debat, is hij vooral psychiater. En zo beziet hij de wereld ook. We lopen vast: in het consumentisme, in de klimaatproblematiek, maar ook psychiatrisch. Mensen vallen buiten de boot. ‘Doe iets, voel je betrokken. Het zal je een fijner gevoel geven.’
We gaan luisteren naar een interview met een bevlogen mens, met een positieve boodschap voor een wereld in verwarring.

apr
10
vr
Viering op Goede Vrijdag @ Gebouw van de Doopsgezinde gemeente
apr 10 @ 20:00 – 21:00

Onze Paasvieringen worden gehouden op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag, ’s avonds om acht uur.
De vieringen hebben als thema ‘Treffen religie en muziek elkaar’.
“Muziek moet eerder ervaren dan verklaard worden. Hoe belangrijk het opwerpen van vragen over muziek ook is, net zo belangrijk is het soms onbeantwoord laten van die vragen.”
Denk in deze tijd aan passiemuziek van Bach, Stabat Maters, et cetera. Ook Beethoven, Liszt en Arvo Part componeerden passiemuziek.

 

apr
11
za
Viering op Stille Zaterdag @ Gebouw van de Doopsgezinde gemeente
apr 11 @ 20:00 – 21:00

Onze Paasvieringen worden gehouden op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag, ’s avonds om acht uur.
De vieringen hebben als thema ‘Treffen religie en muziek elkaar’.
“Muziek moet eerder ervaren dan verklaard worden. Hoe belangrijk het opwerpen van vragen over muziek ook is, net zo belangrijk is het soms onbeantwoord laten van die vragen.”
Pasen is een doorbraak naar iets nieuws. Naar iets dat onmogelijk lijkt, maar toch mogelijk is. Met de opstanding is het lijden voorbij. Dit is goed te horen in de opgewekte muziek in het Paasoratorium van Bach, en andere passende muziek.

 

apr
17
vr
Basisvergadering april @ Gebouw van de Doopsgezinde gemeente
apr 17 @ 20:00 – 22:00

Nadere informatie over het onderwerp ‘na-de-pauze’ volgt later.

mei
3
zo
Viering mei @ Gebouw van de Doopsgezinde gemeente
mei 3 @ 10:00 – 11:00

De viering van mei heeft als thema ‘Het mysterie van de ontmoeting’.
“Er is als het ware een tussen-ruimte tussen de een en de ander en in die ruimte weet je niet wat er gaat gebeuren. Daar ontstaat iets nieuws, daar kan Gods geest gaan waaien, daar word je allebei anders dan je daarvoor was’ (Martin Buber).
De vieringen in de Oecumenische Basisgemeente Apeldoorn worden voorbereid door wisselende voorbereidingsgroepen en zijn telkens anders van vorm en inhoud.

 

 

 

mei
15
vr
Basisvergadering mei @ Gebouw van de Doopsgezinde gemeente
mei 15 @ 20:00 – 22:00

Nadere informatie over het onderwerp ‘na-de-pauze’ volgt later.

mei
30
za
Viering Pinksteren @ Gebouw van de Doopsgezinde gemeente
mei 30 @ 20:00 – 21:00

De viering van Pinksteren heeft als thema ‘Het mysterie van het Heilig Vuur’.
“Alleen met lege handen kun je medemensen werkelijk ontvangen, je handen met hen vullen, hen ruimte geven in je armen, hun naam noemen, hun taal spreken. Ja, dat is Pinksteren, de taal van een ander mens spreken, zo tot de ander spreken dat zij zich in jouw taal kunnen herkennen en dan juist kan die ander zichzelf gaan erkennen.’ (Frans van der Lugt sj, ‘Bruggenbouwer en martelaar in Syrie).
De vieringen in de Oecumenische Basisgemeente Apeldoorn worden voorbereid door wisselende voorbereidingsgroepen en zijn telkens anders van vorm en inhoud.